BEGÄR OFFERT   BOKA HEMBESÖK  KATALOG  KONTAKTA OSS
Sveriges största pool- och pooltaksfabrik från Malmö

De flesta som äger pool eller skall bygga pool behöver någon gång råd och tips. Poolteams lång erfarenhet inom pool- och spabrasnchen hjälper kunden att välja rätt bland alla pooltyper som erbjuds på marknaden. Här nedan har vi samlat de viktigaste sakerna man bör tänka på:

Bygga pool – vi hjälper dig att välja rätt!

Det finns många olika typer av pooler på marknaden. De pooler vi rekommenderar och erbjuder är PP poolen, thermopool, linerpool samt en glasfiberpool i 100% vinylester. Läs igenom de olika fördelarna nedan så kan du ta ett informerat beslut när du skall bygga pool.

inground

Bygga PP pool – Storsäljare, hel balja, stabil och miljövänligt

Levereras som en “hel balja” vilket innebär att man sparar tid och pengar på installationen. Poolen består av det miljövänliga materialet PP (polypropylen) som tillhör termoplastgruppen för dess isoleringsförmåga. Poolen svetsas ihop av skivor av speciell svetsmaskin och kunden kan konfigurera storlek, poolens form och storlek, trappans placering och form. PP Pool har raka väggar och raka trappor, som en traditionell pool. Installationen är enkel då man gör dränering, dränerande bärlager alternativt gjuten bottenplatta vid högt grundvatten, samt återfyller med torrbruk runt poolen samtidigt som man fyller upp med vatten. PP Pool är en stabil konstruktion, miljövänlig och hållbar material som dessutom isolerar poolen! En favorit för dig som vill bygga utomhuspool!

Bygga Glasfiberpool – hel balja, men endast om den inte innehåller polyester!

Precis som PP Pool levereras glasfiberpooler som en “hel balja”. Skillnaden är att glasfiberpooler tillverkas genom att man har en mall som man för på olika lager av gelcoat (ger färgen), vinylester (som vattenbarriär) och flera andra skikt. När poolen är klar lyfts poolen ner från mallen.

På marknaden finns tre olika typer av glasfiberpooler: Den billiga varianten som endast består av polyester, mittenkategorin som blandar polyester med vinylester och den exklusiva som endast består av vinylester. Skillnaden mellan polyester och vinylester är stora! Polyester är ett material som sakta släpper genom vattnet, medan vinylester är helt vattentät. Största problemet med glasfiberpooler är att vattnet tränger genom polyesterskiktet och vattnet börjar mögla. Då bildas så kallad osmos (böldpest), som betyder att poolens väggar bubblar upp eller fryser vattnet på vintern och poolens väggar spricker.

Vi rekommenderar därför endast glasfiberpool utan polyester skikt. Varför används inte bara vinylester i glasfiberpooler? Vinylester är fyra gånger så dyr material än polyester. Eftersom poolen tillverkas efter en mall, kan man varken bestämma form, trappans placering vid glasfiberpooler. Våra glasfiberpooler installeras på liknande sätt som PP Pooler, men skillnaden är att det inte behövs torrbruk vid sidan utan räcker med dränerande material.

Bygg Linerpool – billig, men ej underhållsfri lösning

Sedan 60-talet har det Skandinaviska marknaden dominerats av linerpooler. Linerpoolen består av ett PVC duk som blandas med ett mjukgöringsmedel för att göra PVC-n mjuk. Linern finns i mosaikimitationer och svetsas ihop med en maskin för tjocklekar upp till 0,8mm, alternativt levereras som platssvetsad av armerad 1,5mm tjocklek. Stommen i poolen består av antingen tryckimpregnerad virke, galvaniserad plåt, stål eller PE väggar som håller själva konstruktionen. Fördelen med linerpooler är att materialet är billigt och installationen utförs av kunden på plats. Nackdelen är att installationen tar tid och dessutom måste poolen alltid vara fylld med vatten, annars kan väggarna rasa in vid eventuell läckage.

Dessutom behöver linerpooler att byta liner med jämna mellanrum om 5-10år på grund av att mjukgöringsmedlet från PVC-n försvinner och linern blir porös som till sist spricker. Vi rekommenderar linerpooler endast vid väldigt högt grundvatten, då vid en hel balja finns risken att om den aktiva dräneringen skulle stanna så lyfts poolen. Vid linerpoolen lyft endast själva linern upp och därmed inte lika kostnad vid återställning.

Bygga Thermopool – för 5×10 eller större pooler

Thermopool är till uppbyggnaden precis som en linerpool med skillnaden att man har polystyren väggar som stomme som man sedan betongfyller. Stora nackdelen med thermopoolen är att linern behöver bytas med jämna mellanrum om 5-10år samt att installationen kräver flera veckors installationstid och är därmed en kostsam lösning. Vår rekommendation är att man ska välja thermopooler vid större pooler, dvs pooler på 5x10m eller större. Vid mindre pooler är PP Pool ett bättre och mer kostnadseffektivt alternativ med bättre slutresultat.

startar oftast med att man undersöker vilken storlek som passar bäst i trädgården. Många lägger t ex ut vattenslangen för att testa storleken visuellt. Fundera på om en gaveltrappa som sträcker sig längs ena kortsidan passar bra eller om en hörntrappa i runda former gör sig bättre. Sedan vill man ha en färg i den nyansen man drömt om, många väljer den blått eller vitt. Båda färgerna ger ett blått vatten i olika nyanser. I en vit pool blir det extra effektfullt med en multifärgad LED-belysning som magiskt ändrar färgen på hela poolen. När vi ända tar upp belysningen så ska man tänka på att belysningen helst ska lysa bort ifrån hus och altan för att förhindra att man blir bländad. Det är jättevackert att belysa poolen kvällstid och se de effekter vattnet ger.

Efter själva poolens utformning kommer vi in på rening och filtrering av vattnet. Något som fungerar bra i pooler är sandfilter samt en vattenpump som cirkulerar vattnet igenom poolsystemet. Efter filtrering en sätter man uppvärmningen och det är ett önskemål. Det finns flera valmöjligheter och de vanligaste är en poolvärmepump, värmeväxlare som kopplas till husets värmesystem, eller en elpatron. Vi hjälper er att hitta bäst lösning. Detta är en standarduppsättning. Numera väljer allt fler att använda en saltklorinator för att få ett enklare och mer miljövänligt alternativ, eller en automatisk doserare av poolkemikalierna. Fördelen är att man slipper tillsätta klor manuellt samt att alla värden håller sig på rätt nivå mycket längre och poolen kräver därför mycket lite underhåll.

Det här var en grov genomgång av vad som kan övervägas vid ett poolköp. Vidare behöver man ju få poolen på plats och fylld med vatten. Det finns många vägar att gå, för den händige går det att utföra allt utom elarbetena på egen hand om inte så kan man ta in hjälp med de olika separata delarna som till exempel grävning, gjutning, återfyllning, inkoppling, altanbygge osv. Poolteam kan erbjuda hjälp med hela eller delar av processen.