BEGÄR OFFERT BOKA HEMBESÖK KATALOG / PRISLISTA KONTAKTA OSS
Sveriges största pool- och pooltaksfabrik från Malmö

Bygga pool - guide & råd

De flesta som äger pool eller skall bygga pool behöver någon gång råd och tips.
Här har vi samlat de viktigaste sakerna man bör tänka på.

Köp av pool

Det finns många olika typer av pooler på marknaden. De pooler vi rekommenderar och erbjuder är PP poolen, thermopool, linerpool samt en glasfiberpool i 100% vinylester. Läs igenom de olika fördelarna nedan så kan du ta ett informerat beslut när du skall bygga pool.

Bygg PP pool – Storsäljare, hel balja, stabil och miljövänligt

Levereras som en “hel balja” vilket innebär att man sparar tid och pengar på installationen. Poolen består av det miljövänliga materialet PP (polypropylen) som tillhör termoplastgruppen för dess isoleringsförmåga. Poolen svetsas ihop av skivor av speciell svetsmaskin och kunden kan konfigurera storlek, poolens form och storlek, trappans placering och form. PP Pool har raka väggar och raka trappor, som en traditionell pool. Installationen är enkel då man gör dränering, dränerande bärlager alternativt gjuten bottenplatta vid högt grundvatten, samt återfyller med torrbruk runt poolen samtidigt som man fyller upp med vatten. PP Pool är en stabil konstruktion, miljövänlig och hållbar material som dessutom isolerar poolen! En favorit för dig som vill bygga utomhuspool!

Bygg Glasfiberpool – hel balja, men endast om den inte innehåller polyester!

Precis som PP Pool levereras glasfiberpooler som en “hel balja”. Skillnaden är att glasfiberpooler tillverkas genom att man har en mall som man för på olika lager av gelcoat (ger färgen), vinylester (som vattenbarriär) och flera andra skikt. När poolen är klar lyfts poolen ner från mallen. På marknaden finns tre olika typer av glasfiberpooler: Den billiga varianten som endast består av polyester, mittenkategorin som blandar polyester med vinylester och den exklusiva som endast består av vinylester. Skillnaden mellan polyester och vinylester är stora! Polyester är ett material som sakta släpper genom vattnet, medan vinylester är helt vattentät. Största problemet med glasfiberpooler är att vattnet tränger genom polyesterskiktet och vattnet börjar mögla. Då bildas så kallad osmos (böldpest), som betyder att poolens väggar bubblar upp eller fryser vattnet på vintern och poolens väggar spricker. Vi rekommenderar därför endast glasfiberpool utan polyester skikt. Varför används inte bara vinylester i glasfiberpooler? Vinylester är fyra gånger så dyr material än polyester. Eftersom poolen tillverkas efter en mall, kan man varken bestämma form, trappans placering vid glasfiberpooler. Våra glasfiberpooler installeras på liknande sätt som PP Pooler, men skillnaden är att det inte behövs torrbruk vid sidan utan räcker med dränerande material.

Bygg Linerpool – billig, men ej underhållsfri lösning

Sedan 60-talet har det Skandinaviska marknaden dominerats av linerpooler. Linerpoolen består av ett PVC duk som blandas med ett mjukgöringsmedel för att göra PVC-n mjuk. Linern finns i mosaikimitationer och svetsas ihop med en maskin för tjocklekar upp till 0,8mm, alternativt levereras som platssvetsad av armerad 1,5mm tjocklek. Stommen i poolen består av antingen tryckimpregnerad virke, galvaniserad plåt, stål eller PE väggar som håller själva konstruktionen. Fördelen med linerpooler är att materialet är billigt och installationen utförs av kunden på plats. Nackdelen är att installationen tar tid och dessutom måste poolen alltid vara fylld med vatten, annars kan väggarna rasa in vid eventuell läckage. Dessutom behöver linerpooler att byta liner med jämna mellanrum om 5-10år på grund av att mjukgöringsmedlet från PVC-n försvinner och linern blir porös som till sist spricker. Vi rekommenderar linerpooler endast vid väldigt högt grundvatten, då vid en hel balja finns risken att om den aktiva dräneringen skulle stanna så lyfts poolen. Vid linerpoolen lyft endast själva linern upp och därmed inte lika kostnad vid återställning.

Bygg Thermopool – för 5×10 eller större pooler

Thermopool är till uppbyggnaden precis som en linerpool med skillnaden att man har polystyren väggar som stomme som man sedan betongfyller. Stora nackdelen med thermopoolen är att linern behöver bytas med jämna mellanrum om 5-10år samt att installationen kräver flera veckors installationstid och är därmed en kostsam lösning. Vår rekommendation är att man ska välja thermopooler vid större pooler, dvs pooler på 5x10m eller större. Vid mindre pooler är PP Pool ett bättre och mer kostnadseffektivt alternativ med bättre slutresultat.

compare_pools

 

Poolprocessen startar oftast med att man undersöker vilken storlek som passar bäst i trädgården. Många lägger t ex ut vattenslangen för att testa storleken visuellt. Fundera på om en gaveltrappa som sträcker sig längs ena kortsidan passar bra eller om en hörntrappa i runda former gör sig bättre. Sedan vill man ha en färg i den nyansen man drömt om, många väljer den blått eller vitt. Båda färgerna ger ett blått vatten i olika nyanser. I en vit pool blir det extra effektfullt med en multifärgad LED-belysning som magiskt ändrar färgen på hela poolen. När vi ända tar upp belysningen så ska man tänka på att belysningen helst ska lysa bort ifrån hus och altan för att förhindra att man blir bländad. Det är jättevackert att belysa poolen kvällstid och se de effekter vattnet ger.

Efter själva poolens utformning kommer vi in på rening och filtrering av vattnet. Något som fungerar bra i pooler är sandfilter samt en vattenpump som cirkulerar vattnet igenom poolsystemet. Efter filtrering en sätter man uppvärmningen och det är ett önskemål. Det finns flera valmöjligheter och de vanligaste är en poolvärmepump, värmeväxlare som kopplas till husets värmesystem, eller en elpatron. Vi hjälper er att hitta bäst lösning. Detta är en standarduppsättning. Numera väljer allt fler att använda en saltklorinator för att få ett enklare och mer miljövänligt alternativ, eller en automatisk doserare av poolkemikalierna. Fördelen är att man slipper tillsätta klor manuellt samt att alla värden håller sig på rätt nivå mycket längre och poolen kräver därför mycket lite underhåll.

Det här var en grov genomgång av vad som kan övervägas vid ett poolköp. Vidare behöver man ju få poolen på plats och fylld med vatten. Det finns många vägar att gå, för den händige går det att utföra allt utom elarbetena på egen hand om inte så kan man ta in hjälp med de olika separata delarna som till exempel grävning, gjutning, återfyllning, inkoppling, altanbygge osv. Poolteam kan erbjuda hjälp med hela eller delar av processen.

Mekanisk rening

Mekanisk rening genom ett reningsverk krävs för att filtrera bort skräp och partiklar.

Filtrering:

Fyra grundsteg:
– Reningsverket skall kunna cirkulera poolens vatten på fyra timmar.
– Reningsverket styrs oftast med en timer för att reglera när poolens vatten ska cirkulera.
– Skimmern / bräddavloppet har en korg som silar allt vatten, kom ihåg att tömma den på löv och andra smutspartiklar, annars kan partiklarna påverka cirkulationens effektivitet. Även silkorgen i pumpen behöver rensas regelbundna intervall.
– Sandfiltret ska rengöras genom backspolning var 7 –14:e dag, på manometern ser man förändringen i trycket i sandfilterbehållaren.

Backspolning av sandfilter

1. Stäng av pumpen och värmaren samt eventuell annan utrustning.
2. Vrid handtaget till läget backwash (backspolning).
3. Sätt på pumpen och låt den gå i ca två minuter.
4. Stäng av pumpen och ställ in läge rinse (renspolning).
5. Sätt på pumpen och låt den gå i ca 15 sek.
6. Stäng av pumpen och vrid till filterläge.
7. Sätt åter igång pumpen och värmaren samt ev annan utrustning.
8. Upprepa var 7-14:e dag för att säkerställa ett rent och lättskött poolvatten.

Lägen för handtaget på centralventilen:

Filter – Filtrering, normalläge.
Backwash – Backspolning och renspolning av filter ut i avlopp. Flödet går baklänges och trycker ut orenheter som fastnat i sanden. Spola tills vattnet som spolas ut är rent.
Rinse – Renspolning av ventilen efter backspolningen.
Waste – Avlopp man spolar förbi filtret direkt till avloppet. Detta gör man till exempel vid tömning av poolen eller om man vill dammsuga poolen direkt ut i avloppet.
Closed – Stängt.
Recirculate Cirkulation – Cirkulation av vattnet utan att passera igenom filtret, till exempel om filtret är skadat, då har man åtminstone cirkulation på vattnet.

Polyesterfilter (patronfilter)

I ett polyesterfilter fastnar skräp och smuts liksom i ett sandfilter. Skillnaden är att den har veckad polyesterväv med mycket hög filtreringskapacitet, dock behöver man rengöra filtret oftare. Filtret ska plockas er för rengöring ungefär 1 gång per vecka beroende på filterstorlek och nedskräpning. Först spolas patronen ren med till exempel duschmunstycket. En allt för hård stråle skadar filtret. Därefter lägger man filtret i en stor hink med varmt vatten och doserar den speciella filterrengöringsvätskan som löser fett och andra orenheter. Följ noggrant instruktionerna på flaskan och se till att den är ordentligt utrörd i vattnet för att hela filtret ska rengöras. Många har en dubbel uppsättning av filter för att kunna rengöra filtret i lugn och ro utan att smuts hamnar i det övriga cirkulationssystemet under tiden man rengör filtret.

Vinterstägning

När kylgraderna börjar komma är det dags att stänga poolen för säsongen. Det är individuellt hur man stänger ner sin pool beroende på vilken stomme poolen har. Denna vinterstängen är baserad på PP-poolen och kan därför skilja sig något från andra pooler. När vattentemperaturen sjunker till under 10 grader är det dags att stänga din pool. Stänger du poolen när vattentemperaturen är över 10 grader så ökar du risken att få tillväxt av alger och bakterier.

Kontrollera PH-värdet och justera efter behov. Chockklorera vattnet och städa väggar och botten. För att minimera risken för algtillväxt så kan man dosera med algmedel. Låt sedan cirkulationen vara igång i minst 12 timmar.

Stäng av cirkulationspumpen och ställ in på backwash. Backspola filtret ordentligt ca 3-5 minuter, stanna pumpen och ställ därefter centralventilens handtag på avlopp. Stäng av den elektriska strömmen i huvudcentralen.

Sänk vattennivån under bräddavloppet och inloppen, töm alla ledningar och utrustning på vatten och ta bort skimmerklaffen och sätt på vinterpluggarna till inloppen. Om du bor i övre delen av landet där det är kallare vintrar behöver du även montera ner lamporna i din pool.

Täck över poolen med ett poolskydd som klarar snöbelastning dvs att det ska klara så pass mycket att människor och djur ska kunna gå över utan att trilla i poolen. Pooltak och vinterplåtar är ett säkert poolskydd som vi på Poolteam rekommenderar. Du har många fördelar om du har pooltak, dels att du kommer ha det säkraste poolskyddet för hela familjen speciellt om du har små barn men också att du sparar elförbrukning. På bilden nedan kan ni jämföra vattentemperaturen med eller utan pooltak. 

Poolrengöring

Det skräp som sjunker till botten avlägsnas med bottensug. En bottensuganordning består av bottensug, slang och teleskopstång. Sugslangen kopplas till poolens skimmer/bräddavlopp och utnyttjar poolpumpen för sugkraften. Se till att luft inte sugs in i systemet. Delarna kopplas ihop och sätts på poolbotten. I andra änden av sugslangen monteras en så kallad sugplatta. Sugslangen förs ner i pool så att slangen vattenfylls helt. När slangen är fylld ansluts den snabbt till bräddavloppet för att vattnet inte ska rinna ut ur slangen. Stäng av cirkulationen när bottendammsugningen är avslutad så att slangen kan lossas från bräddavloppet utan att den skadas.
Utöver bottensugen behöver man oftast en lövhåv och en borste, alla dessa tillbehör sätts fast på teleskåpstången.

Linerrengöring

Om du har fått smuts i vattenlinjen så är det viktigt att den tvättas bort, med till exempel en tvättsvamp, så snart som möjligt, annars gror den lätt fast och går inte att tvätta bort.
Vid temperaturer över 28 grader samt vid UV-strålning åldras plasten i förtid. Det mjukgörande medlet som gör linern följsam försvinner och gör linern spröd och i längden spricker den upptill mellan vattenlinjen och sargen. Se därför till att täcka poolen så mycket som möjligt när den inte används för att få längre livslängd på linern.
För att undvika veck på en redan installerad liner så är det viktigt att hålla en korrekt balans på pH-värdet, annars finns det risk för veck-bildning. Vi har allt du behöver för att ta hand om poolen!

Vattenkemi

Ideala vattenvärden för poolen:

pH   7,2-7,6
Klor (totalt)   0,7-2,0 ppm
Fritt klor   0,7-2,0 ppm
Bundet klor   0-0,5 ppm
Alkalinitet   80-120 ppm
Kalkhalt   Minst 100 ppm (alltid högre än alkalinitet)
Cyanursyra   0-50 ppm (endast utomhuspooler)